talerz

Potrawy Bożonarodzeniowe

W Anglii jak we wszystkich krajach chrześcijańskich istnieją specjalne potrawy które spożywane są w okresie świąt Bożego Narodzenia. Natomiast najważniejszym posiłkiem jest podawany obiad w okresie świąt. Natomiast na stołach najczęściej dominował dzik, gęś i indyk. Oczywiście przygotowano ciasteczka zwane babeczki które nadziewane były specjalną masą.

Głównie ze smażonych rodzynek w pokrojono drobno jabłek i skórki pomarańczowej. Podaje się najczęściej na podwieczorek. Najczęściej mają kształt podobny do kolebki Jezusa w której sypiał. W okresie Bożego Narodzenia do Trzech Króli należy zjeść dwanaście ciasteczek, które mają zapewnić powodzenie w przyszłym roku. Dzieci stawiają jedną babeczkę z kieliszkiem schery dla świętego Mikołaja, który po przyniesieniu prezentów mógł posilić się przed dalszą drogą. Święta to nie tylko czas objadania się przy stole. W Anglii nie siada się do wigilii i nie szykuje się dwunastu potraw. Najważniejszym dniem jest Boże Narodzenie, które obchodzone jest dość radośnie.

Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *